Sejem je pač sejem

Kar je preveč, je pa res preveč. Seveda se strinjam s protestom feminističnega društva in ostalih posameznikov zaradi nastopa in posebej ovekovečene promocije plesnivega ideološkega marša Romana Vodeba na knjižnem sejmu. Ampak! Hkrati menim, da je povsem nesprejemljivo, da se javni diskurz o knjižnem sejmu omeji zgolj na politična in pravnoformalna preizpraševanja o mejah demokracije, svobode govora in podobnih dobronamernih političnih korektnostih. Od kdaj in zakaj ne diskutiramo več o nivoju in kakovosti knjižne ponudbe in s tem tudi o nivoju, prioritetah in smotru slovenskega knjižnega sejma?! Pa menda ni celo literarna, intelektualna in znanstvena scena padla na foro o demokraciji in domnevno posledični enakosti misli in umetnosti?! Ali smo v imenu umetnosti in intelektualne misli že tam, na dnu tiranije banalij, kapitala in povprečja?

Roman Vodeb zagotovo je seksist. Abotno. Namesto da bi Vodeba odpravili s kakšno humorno sarkastično opombo tipa “Ja, ja, vem, vem, Roman, tiste frajerke iz srednje šole te niso jebale pet posto in niso prijazno pomalicale vsakega tvojega dreka, kot je to verjetno počela mamica. To mora bit res šokantno. Zdaj pa preboli že enkrat!”, se gospod “narcistični” že vrsto let pojavlja po raznoraznih psevdomedijih, da se lahko zgražamo nad psevdopsihoanalitskimi izbruhi njegovih frustracij in aktivizem ob siceršnji vsesplošni medijski ignoranci končno dobi drobno priložnost za izpostavitev po medijih. In zdaj je dobil ekskluzivno priložnost, da pridiga na knjižnem sejmu. Vendar problem ni le v tem, da je Vodeb seksist. Vodeb ne bi imel kaj iskat v Cankarjevem domu kot posebej izpostavljen gost, tudi če bi razvijal protinacionalistično ali feministično teorijo. Čeprav bi bili levičarji zavoljo sprejemljivega motiva zadovoljni, nikakor ne bi smeli bit zadovoljni z izpeljavo. Ker Vodeb bi to zagotovo počel na enako deplasiran, ideološko blazen in posledično škodljiv način, v kolikor bi ga oboževalci upoštevali. Ne gre toliko za vprašanje, za kaj gre, ampak kako, zakaj in kam! Še enkrat vprašam?! Od kdaj ne diskutiramo več o kakovosti in nivoju knjižnih stvaritev (od literature pa do znanosti) in zakaj ne?! Od kdaj niso več pod vprašajem kakovost, programske prioritete ter mentalni in intelektualni nivo knjižnega sejma?! Ne, ne, ne me fintirat s 300 dogodki in 1000 gosti. Ne me namakat v solati! Kakšne so prioritete sprašujem in kaj se postavlja v ospredje?!

Povsem enak sramoten cirkus se je namreč zgodil že ob bombastični promociji in gostovanju Jordana Petersona na Slovenskem knjižnem sejmu. Njegov nastop se je zaradi visokega povpraševanja in brez dvoma tudi zaradi Petersonovega apetita po posebni obravnavi in prestižu iz Cankarjevega doma preselil na Gospodarsko razstavišče. A vidite? Ne gre le za problem, da Vodebu s strani stroke, razgledanega in razumnega dela prebivalstva ni priznana strokovnost. Jordanu Petersonu formalno je priznana kot neštetim raznoraznim formalno izobraženim ideološkim blaznežem, bleferjem in ne-umnežem, ki jih v robotiziranem in odtujenem sistemu, kakršnega živimo, poriva v ospredje pridnost, tekmovalnost in visoka ambicioznost. Volja nerazgledanega povprečja pač naredi svoje. Mračna plat demokracije je jasna. In predsednik upravnega odbora knjižnega sejma Zdravko Kafol je ob posebnih fanfarah ob gostovanju Petersona – še enega seksista, čigar problem ni le to, da je seksist – na kritike odgovarjal z enakimi poceni floskulami. “Nikomur ne moremo preprečevat vstopa na SKS.”, “Ne smemo omejevat svobode govora in cenzurirat drugačnosti mnenj.” In tako dalje. Površinsko, banalno in formalno. Ne vem, ali je Zdravko Kafol seksist in mi prav dol visi. Kako predstavlja področje knjige preko knjižnega sejma, pa očitno nikogar od predstavnikov sila resnih založb in predstavnikov literarne scene ne moti preveč, čeprav se odziva na horuk, s pamfleti in blablablajem … Človek bi pomislil, da ni govora o knjižnem sejmu, ampak o sejmu klobas in repe. Kaj bo naslednje leto na programu? Ekskluziven nastop Ize Login o duhovnem preporodu in bogastvu v Kosovelovi dvorani? Da se bomo imeli o čem pogovarjat? Da bodo mediji radi nakladali in da se bomo mi še rajši razburjali in bodo mediji še bolj nakladali? Se DSP, literati in univerze na primer strinjajo s takšno politiko in imidžem slovenskega knjižnega sejma? Nič ne slišim, nič ne vidim, razen tarnanja osamelih posameznikov.

Kaj torej počne predsednik upravnega odbora Slovenskega knjižnega sejma? V čem je poslanstvo knjižnega sejma? Ker daleč od tega, da bi bil Vodeb edinstven in edini problem. Če bo šlo tako naprej, bodo na knjižnem sejmu pač prednjačili prodajalci takšnega ali drugačnega šunda. Kdor več plača, več dobi. Večjo stojnico, večjo dvorano, več pozornosti itd. Vodebu so pač zakupili prostor in termin. Pika. Založbe s kakovostno literaturo se bodo vedno bolj drenjale v kleti, tiste najmočnejše in največje založbe z omembe vredno knjižno ponudbo pa bodo na robu propadanja prodajale knjige, ki bodo znižane kvečjemu za 10%, zaradi česar se bodo spet slabše prodajale od bolj propagiranega in cenejšega šunda in psevdofilozofiranja. Ups, saj to se vendar že dogaja! A bo kdo od institucionaliziranih in omreženih rekel, dovolj je?! Ali je pravzaprav vse okej, samo Vodeb je malo problematičen. Mah, koga farbate – po slovensko rečeno?!

4 thoughts on “Sejem je pač sejem

Add yours

 1. Citiram: »Ampak! Hkrati menim, da je povsem nesprejemljivo, da se javni diskurz o knjižnem sejmu omeji zgolj na politična in pravnoformalna preizpraševanja o mejah demokracije, svobode govora in podobnih dobronamernih političnih korektnostih«

  Čemu se je diskurs izrodil? Zato ker so se feministke & co. besno zaletavale v Vodeba.

  Vodeb ima nekaj povedati in mnogi želimo to slišati. To je vse. Pa naj se z njim strinjamo ali pa ne. Rdeča zora, feministke in druge pa skušajo vrniti stanje svobode govora v čas pred Jožetom Smoletom. V stanje pred letom 1985, ko je Jože Smole SZDL, pričel poudarjati geslo: »S knjigo nad knjigo«. Zadnjih pet let Juge je torej bilo naprednejših, kot današnji totalitarni čas feminizma!!! SIC!

  Všeč mi je

 2. Predlagam, da si prebereš o Jordanu Petersonu kaj več kot primitivne članke pobesnelih feministk, ki udrihajo po njemu, ker se ne klanja skrajno levičarskim zablodam, ker je popolnoma jasno, da nimaš pojma, o čem govoriš.

  Seveda samo v primeru, če te dejansko zanima objektiven pristop, s katerim bi pridobila kredibilnost. Če ti bolj paše na blogu ohranjat vtis zagrenjene levičarske smrklje, ki jih je že milijone, pa nadaljuj s površnostjo in agresijo.

  Všeč mi je

  1. Objektiven pristop je absolutno moje vodilo. Nimaš mi kaj predlagat v zvezi s Petersonom. Sem namreč preveč ur življenja vrgla stran samo zaradi popularnosti tega bleferja. Prebrala sem obe njegovi knjigi in si ogledala serijo njegovih predavanj in intervjujev. Povsem stran vržen čas vendarle ni bil, ker se je bilo zelo zanimivo seznanit z njegovimi postopki v načinu komunikacije in pritiskanju na ustrezne emocije za ciljno občinstvo. Kot nastopač je brez dvoma ustrezno zverziran za precej nerazgledano občinstvo s primernimi frustracijami znotraj sodobne ere. Tako da očitki o neseznanjenosti z njegovo agendo preprosto ne zdržijo realnosti v mojem primeru. Sem pa o njem in zelo konkretnih tematikah, ki in kakor jih predstavlja v argumentaciji, vstopila v dialog z več zagrizenimi feni in nepresenetljivo spoznala, da tako kot v vseh “verskih” primerih guru efekta, prepričljiva protiargumentacija preprosto nič ne pomaga. Ta posodobljena kleropatriarhalna religija, ki jo Peterson precej neizvirno reciklira, ima svojo pot in je direktno ni mogoče naslavljat, ker pri fenih tovrstnih gurujev pač ne gre za vsebino, ampak za iskanje utehe in s tem povezanim placebo efektu na “psihoterapevtski” ravni.

   Všeč mi je

   1. No, dvomim da je objektiven pristop tvoje vodilo. Objektivnost pomeni, da se v raziskovanje spustiš brez predsodkov, poslušaš in poskušaš razumeti drugačno mnenje. Tvoje vodilo je agresivnost in v raziskovanje se očitno spuščaš izključno za pridobivanje materiala za kritiziranje, odločena pa si bila že pred začetkom. Sploh, če moraš vmes dodatno sprostiti svojo agresijo s kreganjem prek interneta.
    Zanimivo, jaz v nekaj letih spremljanja Petersona nisem niti enkrat zaznal, da bi bil guru ali imel veze s kakršnokoli religijo (razen dejstva da biblijske zgodbe uporablja kot način razlage za določene stvari). Ravno obratno – vsa predavanja in knjige se več ali manj vrtijo okoli bistva, da se mora človek počutiti kot svoboden posameznik (in tudi prevzeti odgovornost kot posameznik) in se ne sme omejiti z nobeno (politično) ideologija, niti religijo. Če v vseh urah branja in ogledovanja nisi zmogla dojet tega osnovnega bistva, res ne vem kje ti vidiš v sebi objektivnost in sposobnost raziskovanja in zdrave presoje.
    Me pa ena stvar zanima – zakaj meniš, da je Peterson seksist?

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: