BLOG RES?!

Lansko leto je šel Blogres mimo moje pozornosti. Kot prvo sem šele dobro začela z bloganjem in res nisem vedela, kaj neki naj bi me zanimalo, dokler mi še sami ni jasno, kaj bi sploh lahko imela od vsega skupaj. Kot drugo pa tudi nisem še pisala dovolj dolgo, da bi ustrezala zahtevi za brezplačno udeležbo. Kar pomeni, da bi morala lani plačat 50 evrov vstopnine, letos pa že par sto evrov. Toliko me ne bi stala niti vstopnica za koncert svetovno uveljavljenega benda. In nikjer nisem zasledila posebne ekskluzive v ponudbi. Na primer džakuzija, gejšo ali žigola v zabavo, specialne degustacije, prvoklasen snif koke ob vhodu ali maserja, da bi lažje prenesli tlako predavanj. Okej, sem si rekla, mogoče gre za takovrstne vrhunske predavatelje, ob katerih vsaj verižno orgazmiraš, četudi ti same informacije osebno absolutno nič ne koristijo. Vsaj za slovenski blogoteren ne. Ne bi pa imela nič proti telefonski številki kakšnega kupca vstopnice, v kolikor obstaja. Bogsigavedi, za kaj vse bi se ga dalo še nategnit.

No, letos sem se odločila, da zadevo povoham. Najprej sem preletela program. V petek me nič ne zanima. Me pa zanima, kako progresiven vpliv na blogosfero so imeli šnelkurz nasveti za podjetniško plat bloganja od lanskega leta do danes. Rezultat je sigurno fascinanten.

Za soboto, prekleto, sem si morala naštimat budilko. Alarm bo začel brnet čez štiri skromne urice. Če bom zjutraj ob pohodu na sekret uspela obstat na nogah, se bom nekako privlekla tudi do Cankarjevega doma, sicer pa … žal … V soboto sta me namreč pritegnila samo dva nastopa. In kolikor sem predhodno zasledila opombe, je, logično, enako občutilo veliko blogerjev. Zato je jutranja predstava Jonasa in Crnkoviča izpadla kot sabotaža. Oziroma prisila, da bodo ostali predavatelji obdržali kakšnega obiskovalca več, ki se bo sprehodil v dvorano, ko je že ravno moral pridrsat sredi noči (sobotno jutro je pač sredi noči). In po možnosti se je pripeljal celo iz Murske Sobote na primer. Valjda, da bo poskušal ostat do konca. Mogoče se pa kaj kolikor toliko nepozabnega zgodi. Človek je pač tragikomična žival upanja.

Marko Crnkovič je odfural šov. Ni se sicer publiki v veselje spotaknil in padel. Nihče ga tudi ni treščil na gobec, kakšen David Pelko še najmanj, da bi se pojavil. Je pa vmes pozabil, kaj bi rad povedal in zakaj že je sploh tam. … Tako … naravno unikatno je izpadlo po eni strani, po drugi pa v slogu s splošno klimo blogresnega dvoma, zakaj smo pravzaprav vsi skupaj že tam … Govor se je sukal okrog jalove plati medalje večinoma anonimne blogerske scene in okrog “bolečin”, ki jih sprožajo anonimni komentatorji pod neznosnimi vzdevki, a očitno še kako učinkovitimi v vzbujanju pozornosti in predvsem zabavnimi. Sem za nevarnokorenjeizvesolja. Ti so seveda še najmanjši problem in velikokrat daleč od bedakov v primerjavi s prenekaterimi zavzetimi blogerji, ki pač toliko bolj pogumno preko komentarjev izražajo vse možne najslabše plati svojega tekmovalno grebatorskega in posledično škodoželjnega karakterja, kakršnega jih je v reali rahlo bolj sram tako transparentno razkazovat. Razen med sebi enako čredo šakalov seveda. Crnkovičev nastop za dobro jutro je odzvenel zafrkantsko, po drugi strani pa preveč osebno orientirano, čeprav je ravno preko takega pristopa diskreditiral relevantnost pojma “osebno” pri anonimnih avtorjih, ki se v prednosti anonimnosti lahko bolj “pogumno” izživljajo nad javno izpostavljenim. Kakšno težo ima lahko povratno izživljanje javno izpostavljenega nad v reali nedefiniranim, ni nezanimivo vprašanje. Kaj sploh je identifikacija? V hipotetični bodočnosti pa pričakujem kakšno “predavanje” o možnem pomenu urednikovalnih vzvodov za vzpostavitev v kakovosti spodbudnejših blogosfernih tokov in o uredniški drži presežnosti na ljubo.

Jonas je pričakovano pripravil predavanje o tehnikalijah, ki meni osebno predstavljajo enakovreden pojem pojmu kitajščine. Zadeve, ki jih z veseljem prepuščam tistim, ki jih znajo učinkovito in uspešno uporabljat. Moja močna plat medalje ta sfera ni, zato se spustim vanjo zgolj, kadar je nujno. In takrat ponavadi potrebujem zasebnega svetovalca, ki mi zna zadevo razložit v slovenščini in še na tak način, da tudi Simona dojame, o čem je govora. Sicer se držim pravila, da je bolje streljat z orožjem, ki ga poznaš, obvladaš in že po naravi rad rokuješ z njim, orožje pa še raje rokuje s tabo. Problem valjanja po dormeo anonimnih joških sem razumela. Jonasa mi je vseeno fajn opazovat, tudi če premalo štekam, ker oddaja vibracijo, kot da je res živ. To še posebej v Sloveniji ni pogost pojav in še manj priljubljen. Zato me pravzaprav čudi, da je Jonas sploh priljubljen v tolikšni meri. Odstotek namrgodenih, ker naj bi bil neznosen pozer, je relativno nižji od običajnega pri takih primerkih, kar je sumljivo. Osebno pa razlikujem med pozerji, ki se mučijo s poziranjem kot pička, ki hoče na vsak način odparadirat do diskoteke v štiklah, čeprav se reva komaj privleče do cilja brez spiralnega zloma, in med pozerji, ki se v štiklasti poziciji evidentno počutijo fit, v nasprotnem primeru bi raje obuli superge in se počutili spet fit. In tudi če samo sedijo in pač buljijo, kamor nese pogled, vseeno sprožajo vibro, kot da nekaj zganjajo. Ker pač vedno nekaj zganjajo. Ponavadi tudi, ko spijo. In tudi, ko so na podnu. Pač spet nekaj zganjajo, da pridejo gor, zato pa treščiš dol, a ne … Možgani so definitivno uporaben organ, ampak če vzporedno funkcioniraš še s kurcem oziroma s pičko, vse skupaj kategorično oddaja bolj hranljivo energijo. Razumevanje predvsem tega pravila igre bi bilo dobrodošlo na slovenski medijski sceni na sploh.

Izpustila sem častno otvoritev s strani dr. Žige Turka. Ker poteze ne odobravam. Pojma nimam, kakšen častni predstavnik blogerstva neki, kot je bilo napovedano, je gospod minister?! Moje mnenje se ne navezuje kot sodba na njegov blog. V vsakem primeru pa noben politik za moje pojme nima nikakršne zveze z blogerstvom v kontekstu posebne časti. Samo zato, ker je politik, že ne. Pa kva pol? Blogerji poklekajo, ker predstavnik vladne koalicije blogira? Ker blogosceni na Slovenskem baje dviguje čast? Prosim??? Torej priznamo, da je blogosfera do skrajnosti zakompleksana zaradi predznaka marginale v primerjavi z drugimi mediji in tako brez ponosa, da še svojih do zdaj resnično zaslužnih akterjev, ki blogosferi na nek posebej omembe vreden način vzdržujejo ali celo dvigujejo pozitiven predznak, sploh niso sposobni spoštovat kot resnično omembe vredne posameznike. Kar avtomatično pomeni napoved za kolaps. Vsak politik je lahko kvečjemu vesel priložnosti, da je na voljo možno dodatno orožje, s katerim lahko krojači po lastni javni podobi. V kolikor se mu zdi, da bi si jo predvsem zasral, pač ne bo blogal. Ujela sem zadnji dve minuti Turkovega govora, ker mi hostesa ni znala povedat, ali je na odru že naslednji gost, in izjavil je, da politikov nima smisla posebej motivirat za bloganje, ker bi večina itak prepustila zadevo tajnicam. Se popolnoma strinjam. Pri nas imajo politiki še za protokolarne govore očitno ob boku takšne plagiatorske amaterje, da bi njihovi blogi propadli v smislu dobrega renomeja po enem mesecu. Na sploh marsikatera javna osebnost v Sloveniji ne blogira tudi zato, ker se boji slabega odziva. Ker bi si podobo prej zasrala, kot pa znala ta medij uporabit sebi v prid. Ker nimajo nič za pokazat, še manj za povedat in bi izpadli upravičeno bolj nezanimivi od prenekaterih anonimnih avtorjev. Vendar pa sicer med blogerji obstajajo osebnosti, ki so prav ta komunikacijski kanal znali na tak ali drugačen način, v tak ali drugačen namen, glede na stopnjo razvoja in pomanjkanje uporabne urednikovalne politike, zelo uspešno izkoristit. In tak primer brez dvoma ne more bit politik, ki sicer dobro uporablja medij bloga za lasten renome in renome svojega nazora, ni pa na primer v blogosfero pritegnil niti večjega kroga politikov, da bi mu lahko čestitali za blogosferne zasluge v okviru določenega področja. Kot častni gost je bojda celo presenetil obiskovalce, ker je bilo njegovo predavanje precej spolitizirano. A res? Jah, kaj neki ste pa pričakovali? Izpostavit predstavnika vlade v kontekstu pomembnega faktorja za imidž blogosfere je milo rečeno patetično in nespametno, uporaba ponujene priložnosti Žige Turka za politikovanje pa samo po sebi umevna poteza. V imenu nepristranskosti ne smem pozabit na omembo, da je Žiga Turk na svojem spletnem dnevniku izjavil, da se počuti nelagodno ob predznaku “častni gost”. Razumem. Vsaka oseba, ki ni psihopat, se počuti nelagodno, kadar se ob njem nekdo tako klavrno ponižuje.

Primerno bi se mi zdelo na primer, da kongres otvori Jonas ali Crnkovič, ker so Rozinarji dejansko privedli pojem bloga na slovensko sceno in ga še danes podpirajo (čeprav Crnkovič konstantno jadikuje nad blogosfero v skrbi za svoj že ustvarjen imidž, ampak to je druga zgodba iz Crnkovičevega kotička specifičnih zanimivosti). Še raje bi oba poslušala ob zaključku dneva na bolj sproščen način pred žurepilogom. Kongres bi lahko morda otvoril Domen Savič. Ne glede na tričtrač jebarije v glavo, da se je sam oklical za blogologa. Če je tip promoviral bloge, diplomiral na temo blogov, ustvaril pojem blogologa in pri tem nima konkurence, ki bi ga lahko argumentirano spotikala in ponudila kaj bolj oprijemljivega, je pač nekaj omembe vrednega pridodal. Lahko bi kakšno bleknili na to temo. Morda bi lahko otvoril dogodek Gregor Fras. Ne glede na to, kaj si kdo misli o Blogoroli … ali nivo pada ali se dviguje, čemu koristi ali ne … je pač z ekipo nekaj na tem področju zagnal in zaenkrat še zganja. Kakšna beseda o prihodnosti in smotrih v okviru okrogle mize bi bila blogerjem lahko zanimiva poteza. Košček posebne pozornosti bi si brez dvoma zaslužil. Mogoče tudi predstavniki spletnega časopisa Vest.si (Jani Sever, komaj čakam, še vedno, pred padanjem žveplenega oblaka si že zatisnem nos), v kolikor jemljemo v obzir, da je prvotno projekt kotiral kot blog. Honoriranim turistom v Ljubljani se pač fučka za probleme blogosfere na slovenski netržni vasi, ampak jih zanima predvsem samopromocija. In domačim predavateljem, ki furajo povsem svoje promocijske interese in je njihov blog, v kolikor sploh obstaja, celo prej neodmeven, se tudi fučka za nas bebce v dvorani, če vztrajamo na stolu, brez da bi nas kdo vsaj masiral po podplatih.

Dejstvo je, da če veš, kaj hočeš in zakaj, ne boš čakal na Blogres za informacije, ampak poiskal primerne svetovalce za uresničitev svojega cilja takrat, ko jih potrebuješ. Sicer pa se projekti realizirajo med frendi, blogerji ali neblogerji, morajo postat frendi, tudi če še niso. Ključno je še vedno povezovanje v živo ali pa soliranje na svoj način pač. Ostalo je lahko samo razlog za žur, v kolikor ne gre samo za razlog, da določeni izbranci kasirajo honorar. In zoprno, če žura ni od nikoder. Ampak prazne hale, drobtine piškotov in požirek zelenega čaja. Kje so vsaj okrogle mize, ki bi obstoječe zanimive blogerje tematsko povezovale med seboj? Tavanje od živjo do živjo in še to tavanje izpade manj povezano in živahno od klepetkanja preko spleta. Hvala hadu za prijetno srečanje kljub najinim občasnim spletnim kregarijam. Všeč so mi nepičketinaste nezamerljive osebe. Hvala moderatorju, da mi je popestril nekaj trenutkov, ko sem špricala učno uro. Škoda, ker sem bila tako zjebana, da nisem zdržala do odmora za kosilo. Hvala vsem kadilskim blogerjem, da smo lahko, poleg blabla, osmišljeno postavali pred vhodom v pasažo. Hvala Jonasu, da naju je z Morsko napotil do pravih vrat, ko sva zatavali po praznini CDja. Čeprav vrata niso bila prava. Vsaj za moj profil blogerke ne. No, Morska je v miru poslala vsaj deset sms-ov, mene so mravljinci odkatapultirali skozi prva vrata na prostost. Jebi ga. Že v gimnaziji sem podirala rekorde neopravičenih in opravičenih neopravičenih ur. Naslednjič, v kolikor se nameri podobna priložnost, bom izkazala brezmejno hvaležnost, če se me preusmeri raje desetim tekilam naproti. In hvala organizatorjem Blogresa za nahrbtnik in dve majčki moške Size L. Glede na moje proporce mi bosta prišli prav kot nadomestek za ekstra udobne spalne srajčke.

131 thoughts on “BLOG RES?!

Add yours

  1. Letos sem prišel zaradi dobrih občutkov od lani. Pa se mi je zdelo, da nismo nič napredovali. Ostalo mi bo v spominu samo ponovno srečanje treh blogerjev, ki smo se lani spoznali in se sedaj beremo. Drugače pa je bil prvi BLOGRES dober in tudi po drugem bo tako ostalo.

    Všeč mi je

  2. Meni so najbolj smešne resne face, ki skušajo sporočat, da je bloganje nekaj strašansko resnega in da bi brez bloganja sodobni svet malodane propadel.

    Kljub temu da so bili predavatelji že lani svinjsko pametni, jaz napredka ne opazim. Klinc… Bi bilo pa zanimivo vedeti koliko je še blogerskih kongresov drugod po svetu 🙂

    Všeč mi je

  3. živ dolgčas. lani je bilo “lih” za okusit, lep prostor za žurko, ampak se je narod grupiral – kako tipično, pa vendar pričakuješ, da so blogerji nek drug profil ljudi 😈 …eno predavanje dokaj zanimivo, ostalo mimo vrste. za letos še nisem slišala nikogar, ki bi se navduševal, pa obisk je bil mizeren, a ne?

    iz bloganja delat slona je farsa. niso vsi novi družbeni pojavi take narave, da bi se iz njih delalo masterpiece… in kompliciralo tam, kjer to ni potrebno. saj bodo znanost iz tega nardili…heh

    Všeč mi je

  4. aha … zato me ni bilo. 🙂 ko sem pregledala program sem ugotovila, da ni niti ene stvari, ki bi se dotikala mojega načina pisanja ali cilja, ki ga sama zasledujem s pisanjem. 🙂 mogoče čez 20 let. 🙂

    Všeč mi je

  5. Sex in the city,

    imaš kar prav, tekst je predolg, glede na to da je najbrž hotela predvsem povedati, da Bogres 2.0 ni bil kaj posebnega.

    Morda res ni bil, če že vse veš in znaš. Nekateri pač še ne.
    Predvsem pa je srečanje blogerjev v živo tista posebna draž, zaradi katere se je splačalo priti. Vsaj jaz sem nekaj sogovornikov spoznal še po drugi plati. In vesel sem tega.

    Všeč mi je

  6. “. . .blogerji ne rabiš it na”
    Si ti Mariborčan, MaMlaz? 🙂

    Ljubi bog, ali misliš, da je enkrat v življenju dovolj?
    Pozimi ti pridejo eni naprej, poleti zopet drugi.

    Kaj če ti dam nasvet, da je ta teden brez veze seksat, saj si že prejšnji teden?
    Najbrž bi me poslal nekam!

    LP

    Všeč mi je

  7. 🙂 rado, mogoče bi pa rekel “Hvala za opozorilo. Nisem vedel.” 🙂

    ne rabiš it – govorim tudi jaz, pa sem iz kranja. očitno splošno razširjena popačena besedna zveza.

    rado: kaj si pa ti izvedel na blogresu? kaj je teba pritegnilo?

    Všeč mi je

  8. Hehe, tistih deset smsov je bilo namenjenih iskanju izginulih blogerjev, ki so raje kot blogres srkali pir, jaz pa sem ugotovila, da po desetih let še vedno ne poznam prestolnice, ali pa premal pira pijem 🙂 Majčka pa je tudi za moje standarde veliko preveč roza in veliko preveč ogromna. Razmišljam, da bi jo podarila materi, da bi imela vsaj majčko, če že interneta nima 🙂 Sama sem nato tudi raje odšla kar domov na počitek.

    Všeč mi je

  9. Človek – a nisi ti nekoč o nekem ful dobrem, kamor se lahko samo s čolnom pride, placu pletel neke plane o nekem pikniku. ❓ Čas je, da nam osvežiš spomin na tvoje organizatorske sposobnosti. 😉

    Pa še Rado bo zadovoljen, ker bo poletne spoznal :mrgreen:

    Všeč mi je

  10. Mamlaz ja, sem sem, samo saj veš kakšno vreme smo imeli, res ni bilo smisla špekulirat, pa še sponzorji so bili vprašljivi :mrgreen: Ampak obljubo bom obdržal, sicer ne vem če bo še vedno ista lokacija (hej, nisem je očitno samo jaz zavohal, ali pa so me slišali), ker so tam postavili raft kamp letos. In to tak, preveč fensi po domače povedano, kar pa ni več zanimivo…

    Všeč mi je

  11. Sex in the city:
    Imaš ga v naslovu.

    @BGH:
    Aha … torej samo za maserja po podplatih, ki ga ni bilo … sem malo pozabila. Bom popravila. Hvala.

    @drmagnum:
    Seveda. Zadeva je lahko kvečjemu nazadovala. Ravno zato, ker si si najbolj zapomnil srečanje z določenimi blogerji. Lani je namreč večina prišla pogledat, kdo je kdo, letos je bil ta interes že manjši, ker se večina že pozna med sabo. Tisti, ki se hočejo spoznat. Torej program odigra postransko vlogo, kar naj ne bi bil namen.

    @chef:
    Tudi jaz ne opazim napredka. Kar se resnih fac tiče, je smešno ravno zato, ker ni napredka, kar je znak, da se zadeve ne vlečejo na pravi način (oziroma namen ni spodbujanje razvoja blogerstva, ampak očitno nekaj drugega). Če neki krogi zadevo jemljejo resno in vizionarsko, nimam nič proti in sem firbčna, kaj je na vsem skupaj. Enako nimam nič proti tistim, ki jim je zadeva zajebancija in pač nadomestilo za Ona-On stike. Mi je pa nerazumljivo, če se že nekaj truda vloži v organizacijo nečesa, zakaj se zadeva ne zastavi vsaj tako, da se blogerji povezujejo in da se izpostavi delovanje tistih, ki so nekaj bolj resno že zastavili. Ker ja, izpitni zagovor na podlagi predavanj verjetno ni napovedan kot cilj.

    @anna:
    Ja, obisk je padel. Narasel bo, če bo Človek spet organiziral party. Zaradi mene lahko delajo nekateri tudi znanost iz bloganja, če jim paše. Moti me samo, če mi ni jasno, kakšen je cilj glede na predloženo.

    @david.pelko:
    Lepo. Smo te pogrešali že letos. Na enem predavanju. Mogoče boš drugo leto obravnavan kot druga oseba … A veš, da se je na Jonasovem blogu pojavil nek davit.pelko. Sta v sorodu?

    @Človek:
    Bil je zvečer nek žur nekje, ampak sem imela že druge plane, tako da ne vem, kako žurersko so se imeli. Sicer pa … a nisi piknik obljubljal okrog junija? A zdaj pa že september? Saj ni nič narobe, če je blogerkam malo bolj vroče, a ne … hehe …

    @katarina:
    Ja, saj! Zato pa nisi bila posebna gostja. Ker je tvoj blog tako neuspešno brez pozornosti, da ni omembe vreden. Najboljše bloge sfurajo tisti, ki obvladajo zapiske iz predavanj. Drugič pa kot ponižna učenka sedi v zadnjo klop in se uči od ta najtaboljših.

    @Rado:
    S takimi mizernimi egotripi prihajaš svinjat na moj blog, potem boš pa spet cvilil, kako se grdo obnašam do tebe.

    Kot prvo si izpadel pri grupčkanju s sex in the city kreten, pa tega pač ne uspeš prepoznat. Sex in the city namreč mojih zapisov nikoli ne bere, ampak večinoma prihaja ponujat seksualne usluge ali spušča replike okrog moje pičke. Zato izpadeš s svojim kimaštvom manj omembe vreden od tega zabavljača. Ti hočeš izpasti pa vedno blazno pameten, če me spomin ne vara, a ne?

    Kot drugo, so vsi tvoji teksti glede na tvojo slaboumno opombo predolgi. Skrajšaj nam muke in napiši “Pogrešam čase neobritih pičk.” ali “Ani Jud piše slabo argumentirane prispevke.” Kaj hočem pa jaz povedat, ni treba nič prevajat, ker povem v svojih zapisih zelo jasno. In s svojimi infantilnimi povzetki za pričakovanja petletnih otrok pač spet izpadeš lahko samo povprečen bimbo. Jaz namreč vsako temo uporabim, da povem še malo o tem in onem. Ni ti treba brat, če te ne zanima. Seveda pa bi bilo korektno, da se v tem primeru izogneš poskusom komentiranja ali napišeš samo “Ku, ku, jaz Rado sem tu!”. Saj poanta večine tvojih komentarjev pač je zgolj v opozarjanju, da obstajaš, pri meni pa mogoče še, da opozarjaš, kako vznemirjam tvoj ego.

    Namen Blogresa v programu pa pač ni samo, da se spoznajo blogerji, pa še to ne na način, da bi se kakor koli tematsko navezano spoznavali. To vrsto spoznavanja je bolj učinkovito izvedel Človek s svojo organizacijo in pomeni organizacija žura, kar sem omenila. Da se je pa Rado imel luštno, ker je spoznal tega in onega, pa se spet zaljubil, ker pač išče variante za druženje, da bi se zaljubljal, ni tema tega zapisa in je pač vprašanje, koga neki to sploh zanima.
    Kakšne argumentirane replike na vsebine, ki so izpostavljene v zapisu, pa verjetno nimaš. Oziroma mnogo manj kot bi kakšni Ani Jud sploh lahko uspelo ne imeti. Si ti pravzaprav tudi Sex in the city, pa mogoče še pepi? Verjetno.

    @Morska:
    Ja, ja … hehe … saj mi je bilo jasno, da gre za akcijo finding way out. Zato sem pa napisala, da bom drugič bolj vesela smerokaza proti tekilam, čeprav sem bila tokrat tudi za to preveč skegljana, ampak enivej bi se lažje potrudila

    @MaMlaz:
    Ta z zimskimi in poletnimi je huda … hahaha … Ampak očitno bo padla varianta za jesenske. … In valjda, bistvo obstoječega značaja pa že prepoznam … hehe …

    @Kobrowsky:
    Zimski bloger torej?!

    Blogresovski P.S.:(Kaj Weissova počne zadnje čase, pojma nimam … Blogres je baje zamudila)

    Všeč mi je

  12. Ne, če ne vidiš zraven mojega avatarja, potem to nisem jaz! Pojavile se je več stvari na temo David Pelko! Nekdo je imel naslov bloga: Jaz sem David Pelko (ali nekaj podobnega), Crnkovič je dvignil veliko prahu okoli mene. Ne bom se predstavljal pod drugim imenom, tako da …. ne bo dodatnih predavanj. Sicer sem pa bil po krivici obsojen za svojat in dol mi visi! Pa ne mislim žogobrcarsko orodje po opisu Simone Rebolj 😆

    Všeč mi je

  13. Spet “pizdiš” Simona,
    A se ne moreš enkrat pogovarjati zrelo, uravnoteženo. Pismo, saj se vendar bližaš tridesetem? Ali morebiti že štriridesetem? Pa saj ni važno!

    Tvoja tokratna tema je bila na silo pripeljana do konca. To smo vsi zaznali. Ne vem zakaj sem ves srd pokasiral jaz? V poanti si sicer imela prav, vendar je bil tvoj tekst nepotrebno razvlečen. To tvoje: “. . . še o tem in o onem”, se tokrat ni posrečilo. Zgolj sem, je šla moja replika.

    Tudi ne gre zato, da ne bi bral, ker me ne zanima. Pač pa berem, ker včasih kaj dobrega napišeš. Včasih pa kaj povprečnega, kot zdaj na primer. Veš Simona, tukaj nismo v šoli kjer ti je učiteljica za proste spise dajala petice po tekočem traku. Vendarle smo tukaj zahtevnejše občinstvo.

    Še nekaj Simona,
    Kljub vsej svoji rahločutnosti, ki jo kažeš skozi svoje zapise, ti marsikdaj “pade mrak na oći” in ne vidiš očitnega. Kot nisi zgoraj znala moje patetike o zaljubljanju, s katero sem pravzaprav “reševal” tvoj tekst (ja, ja, vem, da me nisi prosila), tudi nisi zaznala hudomušne bodice v zadevi pri “Piromanu”, tako zopet presojaš Blogres 2.0 zgolj skozi obisk dveh in pol predavanj. Pa vendar je bilo v dveh dneh najmanj deset predavanj, v pavzah pa so se na večih mestih odvijale živahne diskusije.
    Povej svoje in pusti tudi drugim da povemo. Ali pa nam želiš sugerirati, kako naj mislimo in čutimo. Če tako misliš, potem ti kličem “Pojdi v rit”.

    Všeč mi je

  14. “Kar pomeni, da bi morala lani plačat 50 evrov vstopnine, letos pa že par sto evrov.”
    A to resno ali se zajebavaš? Kaj hudiča imajo tako pametnega za povedati, da je takšna vstopnina? Ali pa le sami sebe toliko cenijo… Ne kapiram.. Kar rabiš dobiš itaq na neti.. kakor jaz vem. Razen če ni kakšen čarovniški izrek, ki na tvoj blog pričara komentatorje, obisk in milijone evrov.

    “Vsaka oseba, ki ni psihopat, se počuti nelagodno, kadar se ob njem nekdo tako klavrno ponižuje.”
    Fantastično!

    Všeč mi je

  15. @Lemurian: Edino, kar je bilo vredno ogleda, je bilo predavanje Gerda Leonharda, ki je bilo v živo veliko bolje, kot iskanje na njegovem blogu:
    http://www.blogres.si/predavatelji/gerd-leonhard/

    Aja, pa seveda predavanje Nataše Pirc Musar. Ostalo sem videla že lani ali na netu ali pa zame ni bilo uporabno in ne razumljivo, četudi v slovenščini. Glede denarja pa… poglej si na http://www.blogres.si – pogoje glede plačevanja. Tisti, ki aktivno bloga vsaj 6 mesecev je imel vse zastonj.

    Všeč mi je

  16. Glede Žiga Turka imaš prav. Marko pravi, da je on ljubljenec blogarjev. Ne vem no…čudno. Ja, Rozinarji bi morali speljati otvoritev. Vsi so pričakovali Davida Pelkota, tudi sama sem komaj čakala, da izvem ali se je pojavil. Če bi bila bližje bi tudi sama prišla pogledati, ampk sosedov Naske je imel žur in ta vikend ga ima spet. Vidim, da je Crni alergičen na anomimne ljudi. Kakšne pizdarije sem jaz pisala, a ne Pepi, če ne bi bila anonimna bi me ravnateljica iz vrtca izbacila naglavačke. Pa, če bi Crni pozorno bral, pa si kaj zapomnil vedel bi in od kod sem, s čim se ukvarjam, kaj počnem. Tudi, če bi Rado pozorno bral vedel bi, da si ti napisala, da si rojena sredi sedamdesetih. Ampak ti dedci si čisto nič ne zapomnejo. Pravijo, da je Crnkovič pohvalil tvojo retoriko, joj a ni kul! Blitz me je vprašal zakaj sem samo pri Crnkoviču, pa nisem . Sem tudi pri tebi in Tadeju, pri tistih, ki jih rada berem.

    Všeč mi je

  17. Jasna, ne razumem tebe in tudi ostalih ne. Komentiram na Siolu komaj pol leta, svoj blog imam odprt šele dober mesec, kaj za vraga bi naj počel na Blogresu? Nisem se prijavil in tudi nekaj sto evrov ne bom plačeval, mi na kraj pameti ne pade. In tudi moj čas je omejen. In na koncu v petek zvečer izvem, da bom “glavna zvezda” crnkovičevega predavanja, ki je bilo v soboto zjutraj 😦
    In naslov predavanja: kako parirati svojati ala David Pelko! Prosim? A sem jaz res primer svojati na internetu? Jasna in Simona, vidve sta ene redkih, ki se o tem še nista izjasnili. Večina ostalih se je in skoraj nihče se ni strinjal s Crnkovičem! Torej, odgovorita mi: a sem jaz primer svojati?

    Predavanja so bila eno navadno nadmudrivanje (kolikor sem izvedel), a je kdo sploh kaj res pomembnega povedal, vse te podatke, ki so jih avtorji povedali tako ali drugače najdeš na internetu ali v literaturi, blogerji so se med sabo gledali in se počutili fensi, ker so bili zvezdice na svojem kongresu. Se motim? Ostane še druženje in spogledljivo gledanje kakšnih dobrih “komadov”, tega pa tudi ne rabim, imam dober komad kar doma, saj poznaš tisto pesmico, da pameten le eno, kvalitetno si dobi 🙂

    Bom pa prišel na naslednji blogres, upam, da prideš tudi ti, Jasna!

    Všeč mi je

  18. @Dajana: Aha, hvala… In kaj si ti našla uporabnega na blogosu?

    @David: Meni bi bilo v čast, če nekdo tako veliko in super pomemben in bran kot Crnkovič naslovi svoj govor po mojem internetnem imenu..

    @Jasna: ma ta anonimnost je tudi prav smešna, kakšen kraval okoli tega… Kdaj sem bolj resničen; takrat ko vsi vedo kdo sem in moram paziti kako se obnašati ali takrat, ko se lahko skrijem?.. “Pomembno je KAJ je sporočeno, ne KDO sporoča” – kot je en komentar pri Davidu..
    Pa naredimo parlamentarne volitve tako, da se bo videlo kdo je kako glasoval. Zakaj so pa te anonimne? Pa nihče nima nič proti temu… HAhaHA

    Nisem pa vedel… da od kar imam svoj blog, da spadam v čisto posebno skupino ljudi, ki ima svoje prireditve, svoje zabave, svoj čisto drugačen način življenja,.. Skratka čisto nek svoj svet, v katerem rabiš znati marsikaj, da sploh preživiš… Bedarija vse skupaj… Ne rečem, da bi imel svoj blog in od tega res dobro živel, potem mogoče še, vendar sedaj….

    Všeč mi je

  19. Mamlaz: Omg! Da Crkneš! You’ve got me!

    Pelko: Imaš prav po svoje. Ne vem, a da se izjasnim, praviš. Mislim, da jih veliko piše, ni pa vsak dober pisec. Crnkovič je profesionalec v redu je, vesela sem, da bloga. S tem se izraža, trži sebe in svojo blagovno znamko. Kot sem že enkrat prej povedala, v mojih očeh je pridobil na dodani vrednosti. To je neke vrste eksibicionizem. Tebe ne bi primerjala z njim, ker Rozinarji so pionirji bloganja. In začetki so težki, ker moraš biti resnično dober. No, tako se vsaj meni zdi. Malo sem pokukala k tebi, teme me niso pritegnile. Ni se mi zdelo aktualno razglabljati o neki knjigi stari več kot 30 let. Gensko tematiko raje prepustim Antonu Komatu in stroki,(a veš, da je skoraj ves krompir gensko spremenjen), stanovanjai naj se ukvarjajo politiki, za tovornjake me tudi ne briga… Premalo družbenih, kulturnih, aktualnih in zabavnih vsebin… Za takšne resne stvari se obrnemo drugam ne na bloge. Za to pa nisi niti slučajno svojat. Kaj je Marko videl v tebi, ne vem? On drugače vidi stvari kot jaz. Marsikdaj se meni zdi, da jaz vidim stvari katere on ne vidi in, da on vidi stvari katere jaz ne vidim. Zato sem že “dobila po glavi” od njega. Zato ti ne morem natančno odgovoriti.

    Lemurian: Lahko ti samo pritrdim. Z bloganjem je težko zaslužiti. Če si izjemen, pritegneš ljudi, unikaten in imaš slog verjetno te kakšen cajtng povabi k sodelovanju. Drugače človek ne začne blogati zaradi denarja ampak zaradi ljubezni do pisanja. To bi primerjala z glasbeniki. Poznam kar nekaj fantov glasbenikov. Vsi igrajo zaradi ljubezni in strasti do glasbe.Denar, če pride ali pa ne. Tudi Bojan Gorišek tako pravi, ko pride sem v svoj rodni kraj. Pride pa pogosto.

    Všeč mi je

  20. Jasna, pošte nodgovor, se ti zahvaljujem. Še enkrat ponavljam, super da ti je Crnkovič všeč, določeni prispevki so tudi meni všeč in to tudi napišem. In za božjo voljo, ne primerjaj me z njim, jaz se s tem ne bavim profesionalno.

    Všeč mi je

  21. Pelko nekaj sem pozabila, ker sem šibala na bazen. V zvezi tistega tvojega dobrega komada doma.”Pameten le eno kvalitetno si dobi…” Jaz pa pravim, da vsak pameten ima nekaj v rezervi. Vse se nekega dneva konča, tudi zvezde ugasnejo, mar ne bi ljubezen. Kakšna mala rezervica ne škodi, samo migneš in ona pride, ko ti se zazdi, da jo potrebuješ. Ljudje ne marajo biti v rezervi, ampak….včasih se zdi pa le…privlačno.

    Včasih imam prebliske. Glede MC-jeveg predavanja s teboj v glavni vlogi se mi je posvetilo, da je to samo njegov performans. Marko je veliki fen od Pogorelića. Pogorelić je virtuoz, vadi 14 ur na dan, preostali čas, ki mu ostane pa tuhta kako naj se norca dela iz ljudi, da bo performans popoln. In kakšni so Pogorelićevi performansi: zavese niso taprave barve, klavir ni prišaraufan na tla… zaradi stola odpove koncert. Kakšen je MC-jev performans: komentatorji so tako prekleto anonimni, so svojat…Ah, kako padam na te fore!

    Všeč mi je

  22. @david.pelko:
    Ob reklami, ki se jo požel, lahko da se bo pojavilo še veliko tvojega sorodstva na netu. Jeben život! Me veseli, da ti dol visi, ko bi se vsaj še obnašal tako … hehe … Bi pa vseeno lahko prišel na Blogres. Sem prepričana, da če bi se pojavil ob pultu za registracijo, bi posebej zate pogrnili celo rdečo preprogo, ne samo, da bi imel zastonj … No, ali pa bi ti računali dvojno … hmmm … Težko je predvidevat.
    Jaz sem se zjasnila v svojem zapisu, kar se tiče Markove poteze. In ja, je dvoumen, ker tako tudi mislim. Ima dve plati medalji. Tudi zato, ker v svojih manevriranjih kot anonimnež, resnično nisi eden izmed bolj korektnih predstavnikov komentatorjev. Pač.
    Kaj bi naredila, če bi na primer meni Marko kaj takega zakuhal, ko bi se na primer spičila. Absolutno bi se pojavila na Blogresu s svojim tekstom, občinstvo bi pa samo potem lahko presodilo, kdo je kdo in zakaj je kdo to v tem primeru. No, tudi brez tvojega nastopa lahko konec koncev presodi vsak sam, na tvojem blogu, kjer lahko napišeš, kar ti paše v repliko. Obiska ti Marko s tem zagotovo ni omejil, ampak kvečjemu obratno.

    @Rado:
    Ja, jaz pizdim. Na svojem blogu, pod svojim zapisom, nad tabo, ki si spet prišel samo drekarit. Jaz se bližam stodvajsetim, ti jih boš pa mogoče celo kmalu dopolnil deset.

    V svojem zapisu sem natančno pojasnila, na katerih predavanjih sem bila, zakaj in zakaj na drugih ne. Pri tvoji repliki je pa jasno, da so ti največ pomenili odmori za druženje. O tem sem pa tudi povedala vse. Program nekega kongresa ni v poanti odmorov. To je za zraven. In to je tvoja osebna stvar, kako si se imel med odmori. Fino. Saj meni tudi ni nič manjkalo. Who cares!

    Ne govori o vseh, ker nimaš nobenih podatkov o mnenjih vseh mojih bralcev. Nimam razloga, da bi kar koli na silo peljala do konca, saj bi bil marsikakšen bralec, ki ima raje okejžnl riding, prav zadovoljen, če bi bil tekst krajši in manj polemičen. Torej sem si konec postavila sama, s svojim namenom. Namen tega zapisa pa ni bil, da izrazim, kakšen odnos do Blogresa ima Simona Rebolj osebno v stilu: odlično/zanič, ampak sem uporabila dogodek, da sem pisala o stvareh, ki lahko zanimajo tudi neblogerja. Sploh si pa nadpovprečno smešen, če misliš, da mi že vnaprej ni jasno, v čem je razlika, kadar fliknem na blog kakšen zapis a la Z glavo v beton ali pa a la Komonsens. A resno misliš, da se mi prvo posreči, pri drugem, ups, se mi je pa zalomilo, ker je odziv v več kontekstih popolnoma drugačen. Mislim … Ves srd si pokasiral samo ti, ker znaš bit samo ti tak blesavec, da ti to, kar sem ti zdaj pojasnila, ni jasno in opletaš z nekimi blesavimi pavšalnimi trditvami, medtem ko je drugim vse, kar sem napisala, očitno jasno dovolj in vzamejo pač nase, ali jih zanima ali ne. Podajali so pa samo replike, kakršne so pač hoteli v zvezi s tematiko, s čimer pač res ni nič narobe. Še bolj blesavo pubertetniški je komentator, ki bluzi na način “to tvoje o tem in onem…” in fukne sodbo “se ni posrečilo”. Ob tem pa niti enega tega in onega ne znaš naštet, kaj šele podkrepit s kakšnim argumentom. Od kod ideja torej, da vsak klinac, ki ima doma internet, in lahko kraca neke trditve, pomeni vereodostojno mnenje? To sploh mnenje ni. To ni nič. Spam. To lahko počne tudi kakšen psiho, ki ima hude probleme z mano na osebnem nivoju in je že bluzil o občutkih očetovstva nad mano in še sto neverjetnih podobnih. Tvoja kredibilost vis a vis mene je kaput na več frontah pač. V tem je ves problem. In iz večine tvojih komentarjev pri meni veje samo škodoželje in napihovanje nad mano, kot bi bil moj oče, urednik in še mož … ampak ta primitiven.

    Parkrat sem ti že napisala, da se ne smeši z bedastočami, kateri zapis je dober ali ni. Ker nikogar ne zanimajo trditve. Za trditve bi moral imet hudo močne reference, da bi lahko rekli, no, ja, si lahko privošči morda tako izjavo, da bi izpadla omembe vredna. Zato na netu ponavadi raje klepetamo na vsebinskih nivojih, še posebej če kritiziramo. Ker kratka pohvala pač sama po sebi jasno pokaže strinjanje in naklonjenost, ne potrebuje prevodov. Kritika pa vedno! Ker se nonstop bahaš kot nek uhahaha pametnjakovič, je žalostno, da nisi zgled niti v teh osnovah, ampak streljaš kozle kot povprečni pubertetniki, ki jim neka pička povzroča psiho probleme in potem zganjajo neumnosti.

    In spet … od kod take vlečeš, da ste tukaj zahtevnejše občinstvo od učiteljic v šoli??? A se ti je sfrtajčkalo al’ kaj??? Med dvema miljonoma Slovencev, ki imajo možnost, da se pojavijo na mojem blogu, ker je pač na netu, se šeta samo zahtevnejše občinstvo, razen učiteljic na šoli al’ kaj????

    In ja … odkrito povedano te imam že dlje čase pravzaprav za psihota. Kot na primer tale izjava,da s svojim komentarjem rešuješ moj tekst. Ne gre za potrebno ali nepotrebno, gre za to, da tak pomislek sam po sebi izpade pač … bolan. Nekdo, ki izjavi kaj takega, bi bilo možno vzet za sprejemljivo samo v primeru kakšnega že preverjeno hudega maherja na področju pisanja, ki bi predvsem tudi podal kakšno hudo zanimivo vsebinsko repliko na zapis, sicer pa vse skupaj odzveni malo srhljivo … In takih imaš ti pri meni kar nekaj že na zalogi. Moj tekst pa plemenitijo skoraj vsi ostali komentarji tukaj bolj od tvojega.

    In vse to, kar sem ti danes napisala, bom samo še kopipastala v bodoče, ko boš spet prišel sejat bruhanc k meni. Kadar, kar je redko, komentiraš normalno, na podlagi vsebine in z argumenti, ti pa temu primerno tudi repliciram.

    @Lemurian:
    Ja … tole s Turkom je bilo res tu mač. In ja, če nisi pol leta bloger, plačaš dvesto evrov za tisto, kar je dostopno tudi preko neta. Neverjeten štos, res.

    @jasna:
    Ja, sem zasledila. Jaz sem za blog Žige Turka izvedela šele pred kratkim, ko je imel intervju v Blogoroli. Zakaj je ljubljenec, ne vem, razen iz razloga, ki sem ga od ene druge intervjuvanke v Blogoroli prebrala, da pač zato, ker je edini politik, ki redno bloga, kar je dobro za blogosfero, da bi jih bilo še več itd. Moje mnenje v zvezi s tem je pa pač takšno, kot sem ga opisala, da se mi zdi to zelo slab razlog za slavje na Tak Način. No, ja …

    @milan:
    Z nekaterimi komuniciramo o zapisu povsem normalno in imam na kaj replicirat. Na tole lahko pa samo nazaj bruhnem.

    Kadar mi nekdo sipne tak komentar, kot si ga zdaj ti, na podlagi izkušenj s takimi izbjuvki, takoj pomislim, da je pišoči pač zaveznik nekega komentatorja, ki sem mu kakšno zasolila in se pač postavi njemu v bran … ali da sem v zapisu mogoče užalila nekograšnji politični nazor, morda osebni nazor … da sem kaj ali koga pohvalila, ki ga ne mara ali obratno, sipnila kritiko, ki ni povšeči komentatorju, mogoče si eden izmed članov organizacije Blogresa … hehe … itd. Zakaj? Ker komentatorji brez masla na glavi zlahka tudi v samo dveh stavkih ponavadi zapišejo utemeljitev kritike. Torej se navežejo točno na tisto, kar jih žuli.

    Moj zapis ni nič posebej drugačen od siceršnjih tega tipa (čeprav sigurno nisem vedno v enaki formi in sigurno niso vsi enako dobri ali žmohtni, še posebej pa ne morejo bit vsem bralcem vsi enako zanimivi ali všečni, kar je, bojda, normalno, zato pa komuniciramo z vsebinsko jasnimi navezavami na všečnosti ali nevšečnosti) … Tvoj komentar pa je ogabno beden iz razlogov, ki sem ti jih navedla. In take komentarje mi ponavadi sipajo primitivci, ki imajo kakšne zgoraj omenjene probleme ali celo osebne z mano. Sicer bi se bolj potrudil, a ne??? Tudi komentarji so lahko obupno zanič in ko zagledam nick, si rečem, škoda!!! Pri tokratnem tvojem je definitivno tako. Res škoda!!! Si že bolj utemeljene replike uspel napljuvat, četudi zelo skromne. Daj potrudi se in repliciraj kot gotovo tudi znaš!!!

    @irena:
    Hehe … No, končno! Če ne v dobrem, se pa kdaj najdemo v “zlu”!

    @Sašo:
    Hehe … Okej … S temami imam probleme. Nobena ne ustreza vsem. Žal. Bi rada našla popolno, ki bi bila na razpolago.

    Všeč mi je

  23. Tole zgoraj je bilo napisano točno tako, kot je bilo mišljeno.Opažam pa, da tukaj nekateri blogerji iščete na vsak način teorijo zarote.V preteklosti si napisala nekaj odličnih zapisov in z užitkom sem jih prebral.Verjamem, da bodo sledili še boljši, vendar pa to ne pomeni, da se ti ne more zgoditi kak slab zapis.Za moj okus seveda.Vendar ti ni treba zato skočiti do stropa in napisati na dva stavka cel referat o instant psihologiji.

    Všeč mi je

  24. Simona, dej povej mi še nekaj: Marko je v enem od svojih komentarjev zapisal, da bi od komentatorjev rad vse sorte podatkov. Med drugim celo dohodek…no to sama lahko pogledaš v predzadnjem prispevku. Ne vem kaj je on tam predaval, ampak meni se zdi hujši od najbolj zagrizenga komunajzlarja ali natančeje Udbovca. Udba je tudi hotela vse podatke od ljudi. Ne nazadnje lahko bi bil celo pobudnik novga zakona. Pa dejmo še to uzakoniti, da na blogih komentirali samo tisti, ki dajo vse podatke. Služba, kraj bivanja, dohodki, izobrazba, stroka, dejavnost, pa še zdraven Proustov vprašalnik. Filmi, knjige, glasba. Meni se zdi to čisto po Udbovsko.

    Všeč mi je

  25. @milan:
    Potem pač nič ne misliš in si v mojih očeh še toliko več pik izgubil. Meni na primer je prav fajn, da smo rekli kakšno na temo Turka. In o še čem … S komentatorji, ki so kaj komentirali. Tudi novi zapis Crnkoviča se je nekako fino navezal na tole blogres sceno in smo še kakšno rekli v komentarjih. Tudi teorija zarote je, ja. Ali politika obvlada blogosfero ali je obratno … blogosfera obvlada distanco do politiko in nadgrajuje klasične medije. Potem, kaj misliš, da je na prvi strani uredniški izbor uvodnega stavka o Saviču naključen? Itd. In še par stvari je pač. Tema za blogerje ni nepomembna, predvsem za tiste z bolj visokoletečimi vizijami nekaterih. Dobila sem tudi par mejlov, preden sem tole napisala in se mi zdi, da določeni ljudje nočejo tega dogodka kritično komentirat, čeprav si svašta mislijo, predvsem tisti, ki bolj aktivno delujejo. Pri takem komentarju, kot si ga pa pljunil ti, se nimam navezat na kaj! Ker ni vsebine? Torej samo sere. To je njegov namen. Zakaj? Kaj zate pomeni dober ali slab zapis??? Podajaš sodbo kot slavist ali morda literarni kritik … publicist? Se mnenje navezuje na kakšen vsebinski, mnenjski del? To je zame tako kot klofuta brez navedenega razloga. In tako obnašanje jaz poimenujem primitivizem. Kjer koli ga zasledim. In me spet zanima, zakaj? Ampak v teh primerih itak ne izvem. Razen v veliko primerih, ko razkrinkam razlog … hehe …

    Všeč mi je

  26. Pa naj bo po tvoje , čisto primitivno.V življenju sem srečal nekaj blogerjev, ki na blogu delujejo blazno pametni, v realu pa so čista beda.Pa sama presodi, kam spadaš.Lahko se na trepalnice mečeš ampak visokoleteče filozofiranje me ne gane.Če v nekaj stavkih ne zadaneš bistva, ti tudi sto strani ne pomaga do tega. Jaz sem zaključil ti pa piši dalje.Lahko noč.

    Všeč mi je

Komentiraj

Create a free website or blog at WordPress.com.

Navzgor ↑